Mine oldeforældre

 - der er 8 af dem, Fjerde generation

Nu er vi i tiden hvor vi starter i 1824 på min fars side. Min mors gren kommer først til i 1860

Vi er i perioden hvor landet og befolkningen er uoplyst og formørket, så snart vi forlader byerne. Intet af det vi kender til i dag af sociale tiltag fandtes og folk var enten meget fattige eller rige. mellemstanden fandtes ikke, ja selv håndværkere hørte til de mindrebemidlede og der var kun få rige købmænd og så selvfølgelig adelen og den sad totalt på magten. Det var adelen der sammen med kongen styrede landet, udskrev skatter log den danske pengekasse var konstant i nød, på grund af kongens ødsle liv og de penge som deres besiddelser kostede.

Tekniske vidundere fandtes ikke, alt måtte gøres manuelt og arbejdet var ofte hårdt og den arbejdende befolkning sled sig op under slavelignende forhold, til ussel løn og arbejdsdage på 12 timer eller mere. Alle sanitære ting var udendørs og der fandtes ingen huse med vand indlagt, det skulle hentes i en brønd udenfor. På landet var der ikke mange brønde der var dybe, så brugsvandet var overfladevand og det man drak var tynd øl, hvor gæringen slog de fleste bakterier ihjel. Der var stor politisk uro i Europa på det tidspunkt og i 1864 var Danmark i krig med tyskland, hvor blandt andet slaget ved Dybbøl er blevet berømmet. Hvorfor forstår jeg ikke, for vi tabte krigen. I Norge prøvede svenskerne at tage en del af landet, som de mente tilhørte dem og der var også lige slaget mod englænderne, hvor vi atter tabte.

Det ene sæt oldeforældre på min fars side er: Anders Jensen & Ane Marie Pedersdatter. Af dem har jeg ingen billeder for jeg har ikke kendt til ret meget til min fars familie, da mor og far jo blev skilt og jeg var hos min mor. Anders Jensen var født 9. marts 1824 i Skørring på Djursland. Som næsten alle børn på landet, kom han ud at tjene og han er at finde som 16 år gammel ved sin konfirmation, hvor han tjener som dreng hos bonde Søren Jensen. Senere finder vi ham som arbejder i Ørslev Mølle, og der bliver han gift. Han erhverver sig et lille husmandssted som kan ernære familien, men han supplerer sin indtægt fra militæret hvor han flere gange er af sted, første gang 1846. Vi kan se lidt om hans statur, for soldaterpapirerne siger at han 62.5 tomme høj. Han var jægersoldat og blev Dannebrogsmand. Hans kone Ane Marie Pedersdatter blev født den 20 september 1832. Hun kom ud som tjenestepige på en gård i Ørslev og det var der hun mødte min oldefar. De blev gift 5 oktober 1852

Ane Marie Pedersdatter omkring 1890

Jesper Sørensen & Ane Marie Jørgensdatter er et andet par oldeforældre på min fars side. Jesper Sørensen blev født 26 februar 1837 i Todbjerg. han var karl på en gård da han mødte min oldemor og hun blev med barn. Jesper vedkendte sig ikke barnet, nægtede fadderskabet og hvis der ikke var vidner dengang, var mandens ord nok og pigen var stemplet som løgner. Han flyttede lidt rundt og endte til sidst som arbejdsmand i Randers hvor han omkom ved en arbejdsulykke den 8. april 1876 kun 39 år gammel. Ane Marie Jørgensdatter var tjenestepige. Hun blev født 28 maj 1836. da hun fik sit barn, måtte hun rejse fra egnen, da det jo på den tid var en stor synd at have "uægte" børn. Hun er sporet til Gammel Estrup herregård hvor hun dør den 8. juni 1965, kun 29 år gammel. At have et barn udenfor ægteskab og samtidig være tjenestepige, var nærmest en katastrofe dengang. Meget få ville ansætte en sådan, for konerne troede at de var utugtige og var bange for deres mænd og mændene ville ikke betale mad for en ekstra. Lønnen var ofte kost og logi, samt nogle meter vadmel, og et par træsko, samt et par få kroner om året for tjenestefolk og mindre hvis der var barn med.

Julius Christian Fredrik Johansen & Vilhelmine Sofie Ravn er oldeforældre på min mors side. Julius Christian Fredrik Johansen var blikkenslager og født engang efter 1835. Jeg har endnu ikke fundet den nøjagtige dato, men det kommer. I følge folketælling, kan det være ham der er født i Borgergade 127, men det undersøges. Da han mødte min oldemor boede han Bohusgade 6, femte sal i København. Han blev ikke gift med min oldemor, for da han havde gjort hende gravid, stak han af og emigrerede til USA. Oldemor Vilhelmine Sofie Ravn var 2. generations indvandrer, hvilket jo er et skældsord i dagens Danmark, men vi har jo alle lidt indvandrer i os. Hun blev født14 februar 1860 i København Trinitatis sogn. Som voksen boede hun også Bohusgade 6 femte sal, måske klublejligheder, eller værelser og hun er registreret der i 1865, men faderen til barnet er der ikke, så han er nok allerede emigreret. 22 år gammel var hun tjenestepige hos restauratør Oscar Christian Røder, Rømersgade 20 i København. Hun blev senere gift med Teodor Valdemar Rasmussen og fik flere børn. På billedet her under ses Teodor og Vilhelmine med deres børn taget ca.1890. Min bedstefar er længst til højre på billedet Klik for større udgave.

  Vilhelmine og familie,  drengen længst th. er min morfar

Bernt Andreas Dahl & Beret Martha Pedersdatter er det sidste par oldeforældre her. Vi er nu i Norge i en meget fattig tid. Bernt Andreas Dahl blev født den  4 november 1871 i Skogn, Nord Trøndelag, Norge. En af fadderen ved dåben er en Christoffer Christiansen Dahl, muligvis en slægtning. Jeg ved ikke meget om ham, før han bliver gift med Beret, men han ernærer sig som løsarbejder rundt omkring på gårdene og da min mormor bliver født arbejder han på en farvefabrik, eller farveri i Åsen. Han bliver på et tidspunkt kaldt Kolsumvald, men det sted lå tæt på gården Kolsum og der boede de aldrig,. På et tidspunkt, tager han arbejde ved oprettelsen af Stjørdalsbanen, med at lægge skinner. Et hårdt og opslidende arbejde med arbejdsdage på 12 til 14 timer og for en ussel løn. De er da flyttet fra Kolsum og til Stjørdal, hvor de har indlogeret sig i et rum på en af gårdene. I 1905 rejser han til USA for at søge lykken og måske etablere sig et hjem derovre, for så at sende bud efter resten af familien. Han rejser med skibet Volo fra Canadian Line og ankommer til Saint John, New Brunswick  11 marts 1905 med rejsemål Muskegon City, Michigan USA. I følge Border Crossing Records har han krydset grænsen mellem Canada og USA med Muskegon som mål, hvor hans broder med familie ventede ham. Han nåede aldrig frem. Ingen ved hvad der skete. jeg har ved undersøgelser i USA fundet en Bernt Andreas Dahl i 1935, bosat i North Dakota, men alderen passer ikke. Mormor har fortalt, at man kort efter han var kommet til Amerika,  modtog et brev, hvor der blev oplyst at han var meget syg og hvis de ikke hørte mere, så var han dødP. t.  har jeg folk i gang i Muskegon for at eftersøge oplysninger om ham, eventuelt finde gravsted eller lignende. Beret Martha Pedersdatter blev født på Perolausplass under gården Kolsum2. september 1873. Stedet var en træhytte på et rum, hvor der skulle være opholdsrum, spiserum og soverum for hele familien. madlavning skete over et ildsted i det fri. Sammenbygget med hytten var en meget lille stald, hvor der har været en ko eller en gris, eller et får. Det var utroligt fattigt. Da manden rejste fra hende, flyttede hun til levanger og blev vaskekone for andre. Hun opdrog sine børn strengt, men som mormor senere fortalte, så var hun godt klar over hvad der rørte sig i ungdommen og så gennem fingre med mange ting, blandt andet at mormor sneg sig ud om natten for at møde manden i hendes liv, der jo blev min morfar.  Hun blev boende samme sted i Levanger indtil sin død i 1958. Jeg har mødt hende, men kan ikke huske det og dog er det som jeg erindrer en gammel kone der talte et uforståeligt sprog, måske var det hende.

    Beret Martha Pedersdatter, som ung, i en alder af 60 og sidst på plejehjem i 1956

Klik for større udgave

 Tilbage til slægtsforskning         Til hovedsiden