2. Generation Mine forældre

Tiden her går fra 1896 til 1974 hvor teknologien rigtigt begyndte. Bare tænk på følgende: første elektricitet, første af mange ting og en udvikling der gjorde at man blev helt forvirret. Mobiltelefon på 25 kilo, jo det var den første mobiltelefon og den kostede i 1970 30.000 kroner. I dag vejer de 80 gram og koster få hundrede kroner. Fjernsyn kom til landet i 1952 og kostede dengang 3000 kroner, de var på 15t tommer og sort /hvide. I dag er de i farver og på 32 tommer og koster nu 2500 kr.

Der var dengang forskel på udviklingen i Danmark og Norge. I de mindre befolkede egne i midt Norge var udviklingen længere om at komme i gang og hvor alle danskere havde - eller næsten alle - indlagt vand og lys, så begyndte det rigtigt først fra midten af 1950 i Norge. Vejnettet var helt udbygget i Danmark 1 1940, men mange veje blev først anlagt over fjeldene efter 1955 i Norge

Der var første verdenskrig i 1912 og anden verdenskrig i 1940. Der var små krige rundt omkring i verden, men de var ikke så kendte fordi kommunikationen ikke gik så hurtige dengang. Der var verdens depression i 1933 hvor alle der havde penge, gik fallit og en ny økonomisk verdensorden opstod, med selskabstyper der tillod de små at investere deres sparepenge. Aristokratiet stod for forfald, herskab og tjenestefolk forsvandt næsten og efter 2. verdenskrig var der næsten ingen tjenestefolk tilbage, de rige måtte lave arbejdet selv. De "almindelige mennesker begyndte at købe hus og bil.

Far som konfirmand 1912 .soldat 1923  og chauffør på Ørslev kloster ca. 1930

Billeder af min far  ca. 25 år gl.  ca. 50 år gl. , 65 år gl. og 70 år gl.

Tryk på billedet for at se et større billede

Min far hed Torvald Alfred Magnus Andersen og blev født i Hårup Mark, Todbjerg sogn, Øster Lisbjerg Herred, Randers amt 27 marts 1893 og han døde 31 marts 1968 Sommerstedgade 5, Vesterbro, København. Han var nummer fem ud af en søskendeflok på 11. Barndommen var fattig og de måtte alle ud at arbejde tidligt på gårdene rundt omkring. Han havde haft et broget liv og havde arbejdet hårdt i mange år. Han var på sine sidste år nedslidt i alle led, mest i knæ og ben, og kunne de sidste år kun komme rundt ved hjælp af stokke og en "sofacykel" når han var ude. Han fik dårligt hjerte på et tidligt tidspunkt, de første anfald mener jeg kom 1960 og han tålte til sidst ingen sjælelige eller fysiske påvirkninger.

Han arbejdede blandt andet som chauffør for herskabet på Øm kloster, på forskellige gårde og kom så til Sjælland som soldat og blev der ovre. Mine erindringer om fars arbejde var som jord og betonarbejder, som dengang var et slidsomt job.

Han blev tidlig gift med en pige fra Arden, Johanne,  men hende har jeg endnu ikke kunnet spore, det er  blevet mig oplyst at hun døde før anden verdenskrig i Kulhuse, men jeg søger stadig. Andet ægteskab var med Gerda Ingeborg Olsen fra Midt Sjælland og med hende fik han 5 piger, Inger, Joan, Connie, Guri og Elin. De er mine halvsøskende, men jeg har ingen kontakt med dem i dag, da vi lever hvert vores liv. Ægteskab nr. 3 var med min mor og efter min mor blev han gift to til tre gange mere. Helt nøjagtigt ved jeg det ikke, for jeg kom på børnehjem da jeg var 5 og så ham først igen da jeg var 14, hvorefter jeg da jeg blev 18 rejste til Jylland og på grund af afstanden og manglende telefon, langt mindre kontakt. Han døde 31. marts 1968 af et hjerteanfald, der var fremprovokeret, da der manglede mange penge fra hjemmet og hans hjertemedicin var stillet et sted hvor han ikke kunne nå det.

 

 

Min mor hvor hun er ca. 14 på første billede nr. 2 ca. 20, nr. 3 ca. 25, nr. 4 ca. 40, nr. 5 på 50 årsdagen, nr. 6 54 år og sidste 14 dage før hun døde

Min mor her Mary Johansen, senere gift til Knudsen, Andersen og Pedersen, for til sidst at slutte med sit pigenavn igen. Hun blev født 12 september 1919 i Trondheim, Norge og døde på Bispebjerg Hospital, København den 11 juni 1974. Dødsårsagen var mavekræft.

Hun voksede op i et fattigt hjem på Lademoen i arbejderkvarteret i udkanten af Trondheim, hvor de havde lejet et meget lille hus, med bare køkken og to værelser. Sanitære installationer fandtes ikke, der var toilet med spand i gården og vand blev hentet ved en pumpe. De var mange børn og min mor fortalte at da hun var mindre sov hun i en kommodeskuffe og da hun blev større var det i en slagbænk. De manglede mange ting for lønningerne var små og med i alt to voksne og otte børn så var der trangt og ofte måtte de gå sultne i seng. Da min mor har været omkring 13-14 år, løb hun hjemmefra og tog med et omrejsende cirkus og der blev hun gravid og blev sendt hjem igen.  Hvem faderen var ved man ikke, mor oplyste det aldrig og da hun kom hjem blev hun officielt sendt til et hjem for svagelige børn og det lå på en ø der hedder  Saltøy og ligger i bunden af Trondheimsfjorden, lige ved Fætten.  Sandheden var imidlertid, at hun kom på den ø hos noget familie, fødte sit barn og der overlod hun det til sin søster, der var barnløs, så barnet voksede op som vores kusine. Først i 2002 fik vi at vide det var vores søster, men desværre for sent da hun døde kort efter af cancer. Dette forhold kendte min halvbror til i rigtig mange år, (fra han var 10 år og jeg 6 år) men han holdt det for sig selv og unddrog derved mig for den glæde at have en søster, ligesom med min anden søster Kirsten. Barnet hed Kari og boede ved sin død i Notodden i Norge.

Mor rejste senere, i 1939 til Danmark, for det blev fortalt at det var nemmere at få arbejde og at der var flere varer at købe. Hun kom til Århus og kort efter mødte hun en mand, Cornelius Warnsdorf Knudsen,  der charmerede hende og de blev gift. Navnet Warnsdorf var et købenavn, for han var vild med alt der var tyskt og med Hitler. I det ægteskab kom der to drenge, Georg og Jørgen. På et tidspunkt blev hun opsøgt af politiet der fortalte at manden var gift i forvejen og hun blev så bange, hun troede at det var hende der havde gjort noget galt, at hun flyttede til København, hvor en af hendes søstre hjemmefra var emigreret til. Her blev Georg og Jørgen sat i pleje og senere blev Jørgen adopteret bort. Under krigen kom hun på en eller anden måde i koncentrationslejr, men Cornelius fik hende fri og det kunne man kun hvis man var noget inden for nazisterne, så det må han have været på en eller anden måde.

I København blev hun husbestyrerinde hos en enkemand med fem piger. Hun blev gravid med ham og fødte min søster Kirsten. De blev gift og et år efter kom jeg. Nu var det sådan at de var piger nok, så Kirsten blev sat i pleje og senere adopteret bort sammen med min halvbror Jørgen. Georg var stadig i pleje. Efter nogle år flyttede mor og far fra hinanden, blev skilt og da var hun blevet gravid med min anden bror Niels Peter og hun blev forelsket i en mand der havde været enkemand i et stykke tid. Han hed Ejnar Peder Pedersen og var født på Samsø, men flyttet med sin mor til København da han var spæd. De blev gift i 1952-1953. Dette sidste ægteskab varede indtil hendes død I 1974, men de sidste år var de ikke gift, og officielt v ar de flyttet fra hinanden, med det var af skattetekniske grunde. Det var Ejnar der ikke ville have Niels Peter og derfor blev han adopteret væk også

Min fars og mors andre børn - klik her

Tilbage til slægtsforskning       Til hovedside